Voedingsadvies

Gediplomeerd voedingsdeskundige voor honden

Mijn naam is Myriam Deckers en ik ben afgestudeerd voedingsdeskundige voor honden.
Ik heb een eigen praktijk voor voedingsadvies en ben opgeleid door Lotte Botter (Lotte’s Logica).
Ik ben onafhankelijk van merk en type voeding. Mijn doel is om voor iedere hond en eigenaar de beste voeding te vinden.

Je bent wat je eet

Een lichaam wordt letterlijk opgebouwd uit de bouwstoffen die het via de voeding binnenkrijgt. Het is niet verwonderlijk dat goede en passende voeding grote invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van mens en dier. Hondeneigenaren zijn zich (gelukkig) meer en meer bewust van het belang van goede en passende voeding voor hun hond en willen hierin investeren.

Hypes en trends

De laatste jaren zijn nogal wat hypes en trends ontstaan rondom hondenvoeding. Maar wat is nu echt de beste voeding voor je hond? Is dat een brok (en kiezen we dan voor een geperste of voor een krokante brok), is dat vers vlees, of juist blikvoer, gaan we onze honden voeren als echte wolven met prooidieren en karkassen of is het “met de pot mee-eten” toch de beste keuze? We zien vaak door de bomen het bos niet meer, worden geadviseerd door dierenartsen, fokkers, hondentrainers en verkopers in de dierenwinkel maar we worden ook beïnvloed door stromingen binnen die hondenwereld die elkaar vaak het licht niet in de ogen gunnen. Pro-versvleesvoerders noemen de “brokkenmensen” dierenmishandelaars en omgekeerd. Uitspraken als: “honden kunnen absoluut geen granen verdragen” worden verspreid via het Internet, maar ook opmerkingen als “blikvoer is altijd slecht” en “honden die vers vlees eten, eten niet compleet en krijgen ALTIJD groeiproblemen”, worden als waarheid verspreid. Maar wat is nu de waarheid en wat is wijsheid?

De eerste voeding is van levensbelang voor de pasgeboren pups en zorgt tevens voor een goede weerstand

Voeding op maat!

Maar ook pups van een week of 4-5 oud die al vaste voeding eten, hebben veel baat bij moeders "toetje". Zeker ook vanwege het ervaren van veiligheid (hechting).Iedere hond is anders en iedere individuele hond heeft andere behoeftes. Jouw Chihuahua heeft wellicht een hele andere voeding nodig dan de Leonberger van de buren en een pup heeft andere behoeftes dan een senior hond. De “luie” Bordeaux Dog wordt moddervet van een voeding waarvan de sportende en werkende Mechelse Herder geen gram bij komt!

Ik help je graag bij het vinden van een passende voeding voor jouw specifieke hond, afgestemd op zijn ras (soort hond), zijn levensfase, zijn dagbesteding, zijn gezondheid en jouw portemonnee.

Onafhankelijk

Mijn advies is onafhankelijk van merk en soort voeding. Ik ben geen specifieke voorstander van vlees, brok, blik of BARF maar ik kijk naar de best passende voeding voor jouw hond en dat kan nogal eens variëren. Je kunt je misschien voorstellen dat de dunne darmpjes van jouw Chihuahua-pup verstopt kunnen raken door de stukjes bot in een grove vers vleesvoeding terwijl mijn Newfoundlander-pup daar volstrekt geen problemen mee heeft. Is dat vers vlees dan echt de beste voeding voor deze betreffende Chihuahua-pup omdat het de meest verse en natuurlijke voeding is, of misschien toch niet? En dit is slechts een voorbeeld!

Mijn werkwijze

Als voedingsdeskundige kijk ik naar de totale hond. Ik ga vanuit diverse gezichtspunten op zoek naar de beste voeding voor je hond. Dit noemen we een holistische benadering. Het is goed mogelijk dat ik je eerst doorstuur naar een dierenarts of specialist om mogelijke gezondheidsproblemen te bevestigen en/of te behandelen. Daarna zoeken we naar een passende voeding.

Ik bekijk niet alleen de huidige voeding, maar ik doe een uitgebreide algehele gezondheidscheck. Ik kijk naar tanden, huid, vacht, oren ogen en zoek naar aanwijzingen van het onderliggende probleem. In een gesprek bekijken we samen welke voeding het beste bij jouw hond past.

Vragenlijst en consult

Op het moment dat we samen het traject van voedingsbegeleiding of -advies ingaan, ontvang je van mij een lijst waarop je algemene informatie over je hond invult. Daarnaast ontvang je een lijst met vragen over de specifieke hulpvraag of klacht. Dit kan een hulpvraag zijn over een bepaalde (gezondheids)klacht van je hond maar het kan ook een vraag zijn om passend voedingsadvies voor je gezonde hond of pup. Daarna plannen we een afspraak in. Tijdens dit consult bespreken we de lijsten en gaan we verder in op de specifieke hulpvraag. Naderhand ontvang je van mij een schriftelijk advies.

In sommige gevallen is slechts een eenmalige behandeling en advies nodig, terwijl we in andere gevallen een langduriger traject in gaan om de juiste voeding voor je hond te kiezen.

Ik kan je helpen bij:

  • Het zoeken naar een passende voeding voor jouw (gezonde) hond

  • Het zoeken naar een voeding voor jouw opgroeiende hond/pup

  • Het zoeken naar een voeding voor jouw drachtige of zogende teef

  • Advies over een te dikke of te magere hond

  • Advies over chronische of langdurige diarree, slechte ontlasting

  • Advies over jeukklachten, bultjes, etc.

  • Advies over een slechte vacht, schilferige huid, kale plekken, roodverkleuring van de vacht

  • Algemeen advies over hondenvoeding