Voedingsadvies

Gediplomeerd orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden

Mijn naam is Myriam Deckers en ik ben gediplomeerd orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden.
Ik heb een eigen praktijk voor gedragsbegeleiding én voedingsadvies en ik heb na mijn opleiding tot voedingsdeskundige (2018), in 2023 mijn diploma behaald tot orthomoleculair therapeut voor honden.

De orthomoleculair therapeut werkt preventief

Een gezonde, gevarieerde voeding is er op gericht om ziekten te voorkomen en/of ziekten te behandelen door zoveel mogelijk cellen van het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Die voedingsstoffen moeten goed opneembaar en zo goed mogelijk te verteren zijn.

Als het nodig is, kan deze voeding voor het individuele dier vervolgens aangevuld worden met juist gedoseerde en goed opneembare voedingssupplementen.
Supplementen zijn dus altijd een aanvulling.

Goede voeding is ALTIJD de basis!

Mijn werkwijze
Als orthomoleculair voedingsdeskundige kijk ik naar de totale hond. Ik ga vanuit diverse gezichtspunten op zoek naar de beste voeding voor je hond. Dit noemen we een holistische benadering. Het is mogelijk dat ik je eerst doorstuur naar een dierenarts of specialist om eventuele gezondheidsproblemen te bevestigen en/of te behandelen. Daarna zoeken we naar een passende voeding.

Ik bekijk niet alleen de huidige voeding, maar ik doe een uitgebreide algehele gezondheidscheck. Ik kijk naar tanden, huid, vacht, oren ogen en zoek naar aanwijzingen van het onderliggende probleem. In een gesprek bekijken we samen welke voeding het beste bij jouw hond past.

Onafhankelijk
Mijn advies is onafhankelijk van merk en soort voeding. Ik ben geen specifieke voorstander van rauw vlees, gekookte voeding, brok, blik of BARF maar ik kijk naar de best passende voeding voor jouw hond en indien mogelijk liefst zo vers en onbewerkt mogelijk!

Je bent wat je verteert

Een lichaam wordt letterlijk opgebouwd uit de voedingsstoffen (nutriënten) die het via de voeding binnenkrijgt én in welke mate deze voedingstoffen ook daadwerkelijk kunnen worden opgenomen.

Het kan namelijk zijn dat de inzet van een bepaalde vitamine de opname van een andere vitamine tegengaat. Hetzelfde zien we bij mineralen. Zou je bijvoorbeeld extra calcium geven aan je hond (dat raden we feitelijk nooit aan!), dan gaat dat ten koste van de opname van zink. En juist zink is een mineraal dat veelal te weinig via de basisvoeding wordt aangevoerd.

Nota bene: zink heeft weer vitamine A nodig om überhaupt opgenomen te kunnen worden dus alleen het aanbieden van zink is niet de oplossing om het zinkniveau in het lichaam te verhogen.

Maar….. andersom is ook mogelijk! Het kan dus zo zijn dat een bepaalde vitamine de opname van een andere vitamine of mineraal juist activeert, bijvoorbeeld vitamine D activeert de opname van calcium. En wat betekent dat voor het ontwikkelen van groeipijnen bij jonge honden? In de volksmond wordt altijd gesproken over de calcium-fosfor verhouding in relatie tot groeipijnen.
Maar wat is de rol van vitamine D hierin?????

Je ziet door de bomen het bos niet meer....

Moet je dit als "leek" allemaal weten?
Nee natuurlijk niet. Dat is onmogelijk!

Gelukkig zijn er veel goede complete kant en klaar voedingen op de markt die in voldoende mate voorzien in alle benodigde nutriënten die een hond nodig heeft om gezond te blijven.

En toch is het zinvol om ook de voeding van een gezonde hond eens onder de loep te (laten) nemen. Niet iedere commerciële voeding is geschikt voor elke hond. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het type hond, de leeftijd, het bewegingspatroon, etc..

Is compleet wel compleet?

Veel voedingen zijn tegenwoordig niet compleet, zelfs als dat op de verpakking staat! Dit heeft te maken met de kwaliteit van grondstoffen die van mindere kwaliteit zijn ondermeer door vervuiling, massaproductie en stress bij de dieren die worden gebruikt. Simpel gezegd: als de koe al niet voldoende nutriënten binnenkrijgt, hoe kan hij dan als gezonde “grondstof” worden gebruikt in diervoeding (of humane voeding)! Wanneer een dier langdurig tekorten opbouwt, kan dit leiden tot lichamelijke klachten die vaak niet als afwijkend te zien zijn in het bloedbeeld. Denk aan jeuk, regelmatig terugkerende oorontsteking, huidproblemen, af en toe diarree maar ook lusteloosheid, depressie en het eten van "oneetbare" dingen, kunnen een gevolg zijn van tekorten.

Daarnaast wordt de term “compleet” op verschillende wijze ingezet. Dit kan misleidend zijn!

Hypes en trends

De laatste jaren zijn nogal wat hypes en trends ontstaan rondom hondenvoeding. Maar wat is nu echt de beste voeding voor je hond? Is dat een brok (en kiezen we dan voor een geperste of voor een krokante brok), is dat kant en klaar vers vlees (KVV), gekookte voeding of juist blikvoer. Gaan we onze honden voeren als echte wolven met prooidieren en karkassen of is het “met de pot mee-eten” toch de beste keuze? We zien vaak door de bomen het bos niet meer, worden geadviseerd door dierenartsen, fokkers, hondentrainers en verkopers in de dierenwinkel. We worden ook beïnvloed door stromingen binnen die hondenwereld die elkaar vaak het licht niet in de ogen gunnen. Pro-versvleesvoerders noemen de “brokkenmensen” dierenmishandelaars en omgekeerd. Uitspraken als: “honden kunnen absoluut geen granen verdragen” worden verspreid via het Internet, maar ook opmerkingen als “blikvoer is altijd slecht” en “honden die vers vlees eten, eten niet compleet en krijgen ALTIJD groeiproblemen”, worden als waarheid verspreid. Maar wat is nu de waarheid en wat is wijsheid?

De eerste voeding is van levensbelang voor de pasgeboren pups en zorgt tevens voor de opbouw van een goed immuunsysteem (weerstand) en een gezond darm-microbioom!

Voeding op maat!

Maar ook pups van een week of 4-5 oud die al deels vaste voeding eten, hebben veel baat bij moeders "toetje". Daarnaast is het fysieke contact belangrijk vanwege het ervaren van veiligheid (hechting).

Iedere hond is anders en iedere individuele hond heeft andere behoeftes. Jouw Chihuahua heeft een hele andere voeding nodig dan de Leonberger van de buren en een pup heeft andere behoeftes dan een senior hond. De “luie” Bordeaux Dog wordt moddervet van een voeding waarvan de sportende en werkende Mechelse Herder geen gram bij komt!

Ik help je graag bij het vinden van een passende basisvoeding voor jouw specifieke hond, afgestemd op zijn ras (soort hond), zijn levensfase, zijn dagbesteding, zijn gezondheid en jouw portemonnee.

Wat is een basisvoeding?
De orthomoleculaire geneeskunde ziet een complete voeding (brok, rauw, gekookt of gestoomd) altijd als een basisvoeding. Dit betekent dat aan alle voedingen zgn. “functionele toppings” toegevoegd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan vezels in de vorm van groenten, kruiden en fruit maar ook noten, zaden, eieren, vis, etc…

Ik kan je helpen om op een eenvoudige manier de voeding van je hond smakelijker én gezonder te maken.

Voeding, gezondheid en gedrag

Gezonde voeding is de basis van een gezond leven!

In de middeleeuwen ontstond het gezegde ‘de dood huist in de darmen’. Toen wisten mensen al dat de darmgezondheid een bepalende rol speelt in de lichamelijke en mentale gezondheid. Tegenwoordig staan de darmgezondheid en het microbioom volop in de belangstelling en spreken we al over de darmen als ‘het tweede brein’. Dit is bij onze dieren niet anders. Stress bijvoorbeeld kan van directe invloed zijn op je darmgezondheid. Dit is de belangrijkste reden waarom ik mij als gedragsdeskundige heb verdiept in voeding en het belang hiervan.

De laatste jaren erkent men dat voeding voor dieren een nog belangrijkere rol speelt dan men voorheen dacht.

Vragenlijst en consult

Op het moment dat we samen het traject van voedingsbegeleiding of -advies ingaan, ontvang je van mij een vragenlijst waarop je algemene informatie over je hond alsmede vragen over de specifieke hulpvraag of klacht invult. Dit kan een hulpvraag zijn over een bepaalde (gezondheids)klacht van je hond maar het kan ook een vraag zijn om passend voedingsadvies voor je gezonde hond of pup. Daarna plannen we een (online) afspraak in. Tijdens dit consult bespreken we de lijst en gaan we verder in op de specifieke hulpvraag. Naderhand ontvang je van mij een schriftelijk advies.

In sommige gevallen is een eenmalige behandeling en advies nodig, terwijl we in andere gevallen een langduriger traject in gaan om de juiste voeding voor je hond te kiezen.

Klik hier voor de tarieven van Wenonah voedingsadvies

Ik kan je helpen bij:

Preventief voedingsadvies
onder andere:

  • Het zoeken naar een passende voeding voor jouw (gezonde) hond
  • Het zoeken naar een voeding voor jouw opgroeiende hond/pup
  • Het zoeken naar een voeding voor jouw senior hond
  • Het zoeken naar een voeding voor jouw drachtige of zogende teef
  • Algemeen advies over hondenvoeding

Orthomoleculair voedingsadvies
Onder andere

  • Advies over een te dikke of te magere hond
  • Advies over chronische of langdurige diarree, slechte ontlasting
  • Advies over jeukklachten, allergieën, bultjes, etc.
  • Advies over een slechte vacht, schilferige huid, kale plekken, roodverkleuring van de vacht
  • Advies bij hypergedrag, stress en andere gedragsproblemen
  • Advies bij Giardia

Drachtbegeleiding voor fokkers
Onder andere:

  • Voedingsadvies teef vóór de dekking
  • Voedingsadvies drachtige teef
  • Voedingsadvies zogende teef
  • Voedingsadvies teef na de nestperiode
  • Voedingsadvies pups tijdens en na de nestperiode

Meer over drachtbegeleiding