Puppylessen

Pups leren vanaf hun geboorte, eerst van hun moeder en hun nestgenoten, vervolgens van de fokker en daarna van jou als zijn huisgenoot. Dus het is belangrijk de puppytijd op een goede manier te gebruiken om de kans op problemen te voorkomen. “Minder druk is meer resultaat”, is ons motto!

Ontdekken en kennismaken

“Ontdekken”, “nieuwsgierigheid”, “gebruik van de zintuigen” en “mentale en lichamelijke stimulatie” staan centraal in de puppylessen. Door de pup meer zelfvertrouwen te geven groeit hij uit tot een evenwichtige en blije volwassen hond met een eigen mening! Samen leggen we de basis voor een goede vertrouwensband op basis van respect, gelijkwaardigheid en vriendschap. We laten de pups op een rustige manier, zonder dwang en in een veilige setting, kennis maken met soortgenoten en met “vreemde objecten” op verschillende locaties.

Lessen op maat

Iedere pup is anders en dat vraagt om maatwerk. Een pup kan zich maar kort concentreren. De ene dag 15 minuten en de dag erna slechts 10 minuten. Daarom trainen wij in groepjes van maximaal 4-5 pups, waarin hij het meest leert vóórdat er stress optreedt en we stoppen tijdig met trainen. De pauzes zijn de meest belangrijke momenten van de puppylessen en we gebruiken deze ook voor het stellen van vragen!

Tijdens de praktijklessen komt o.m. het volgende aan bod:

  • Rassenkennis van je eigen hond
  • Socialisatie (eigenlijk vooral habituatie!) en voorkomen van angstgedrag
  • Herkennen van de lichaamstaal
  • Omgang met andere honden
  • Oefeningen als “kom hier” en “wacht”
  • Wandelen zonder trekken (de basis)
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Individuele vragen

De oefeningen zijn zoveel mogelijk zonder verbale commando’s. Je leert de lichaamstaal van je hond te herkennen zoals kalmerende signalen, stress signalen en afstand vergrotende signalen en maakt gebruik van de lichaamstaal en signalen van je hond. Je krijgt inzicht in zijn natuurlijk gedrag en houdt rekening met zijn ras-specifieke eigenschappen.

Theorieles

Iedere cursist mag deelnemen aan een theorieles (zonder hond) over:

  • Lichaamstaal en natuurlijk gedrag
  • Hoe leert de hond?
  • Hoe kunnen we de hond iets af of aan leren?
  • Hoe lees je je hond?
  • Gebruik tuigjes
  • Slaap
  • Model Wenonah
  • Halsband versus tuigjes
  • Hond – kind

Deze theorieles bied ik een aantal keren per jaar aan.

Impressie puppyles

Geniet mee en neem een kijkje in onze puppyles. Aan het einde van het filmpje nog een kleine impressie van een les van de cursus "De jonge hond"

Puppybegeleiding aan huis

Het adopteren van een pup is spannend en een verandering voor het hele gezin. Er komt een “baby” in huis, die abrupt is weg gehaald uit zijn vertrouwde omgeving. Hij mist zijn moeder, broertjes en zusjes. Dit is heftig voor de pup. Deze “onthechting” moeten we goed begeleiden. Warmte, veiligheid, geborgenheid en rust is wat het jonge hondje dan nodig heeft. Dit gaat helaas vaak mis: te vroeg bij moeder weggehaald, te veel druk, alleen gelaten, in een bench opgesloten, beginnen met “luisteren”, “het zindelijke worden”, te snel en te veel gewandeld, te veel indrukken waardoor hij overprikkeld of angstig wordt.

Ik help en adviseer je om deze eerste periode goed voor te bereiden en door te komen voor de pup maar ook voor jezelf. Tijdens een consult aan huis geef ik advies over wat een pupje nu precies nodig heeft, geef uitleg over zijn gedrag. We kijken samen hoe we je huis “puppyproof” kunnen maken en daarnaast bespreken we onderwerpen, als verantwoorde lichaamsbeweging, voeding, entingen en alle relevante onderwerpen of vragen. Ik adviseer ook over de aanschaf van een veilig en goed zittend tuigje en wandellijn.

Het is zinvol zijn om een eerste gesprek in te plannen, vóórdat de pup in huis is om een goede start te maken en om bijvoorbeeld ook de reis naar zijn nieuwe thuis goed te begeleiden.

Slaap

De hersens van je pup zijn volop in ontwikkeling dus is zijn begeleiding en opvoeding afgestemd op zijn hersencapaciteit. De meeste pups krijgen evenwel te weinig slaap en te veel indrukken en zijn daardoor vaak onhandelbaar. Pups hebben gemiddeld 18 uur slaap per dag nodig. Is er een goede balans tussen het opdoen van positieve indrukken en ‘rust en slaap’ dan groeit de pup op tot een sociaal evenwichtig individu die is opgewassen tegen de ervaringen van zijn verdere leven.

Hondvriendelijk

Wij trainen op een positieve, stimulerende en hondvriendelijke manier en werken met y-tuigjes en lange, vaste wandellijnen van minstens 3 meter lang. Slipkettingen, anti-trektuigen, halty’s en andere dwangmiddelen alsmede uitrollijnen (zgn. Flexilijnen) zijn binnen onze hondenschool niet toegestaan. Deze middelen maken de hond bang en stimuleren ongewenst gedrag en onzekerheid en ze zin gevaarlijk. Uit veel onderzoek blijkt dat de slipketting en zelfs een gewone nekhalsband, onherstelbare schade aan strottenhoofd, zenuwbanen, nek, ruggenwervels, schildklier, etc. kan veroorzaken. Halty’s, gentleleaders en muilkorven belemmeren de hond in het gebruik van zijn signalen (lichaamstaal) waardoor andere honden zijn communicatiepogingen niet meer begrijpen. Dit kan leiden tot ernstige conflicten.
We adviseren je graag bij de aanschaf van een passend tuig en bijpassende vaste wandellijn.

“Wenonah hondenschool” werkt niet met examens: onze cursussen zijn niet gebaseerd op presteren. Honden kunnen niet zakken! Wel evalueren we de voortgang. Aan het eind van elke cursus ontvang je een certificaat.

Na de “Puppylessen” kan je doorstromen naar de cursus “jonge hond” of je kan deelnemen aan een sociale wandelgroep.

Om deel te nemen aan de puppylessen moet je pup minimaal 12 weken oud zijn.
Wij adviseren om je pup pas vanaf de leeftijd van 10 weken in huis te halen. Tot deze leeftijd heeft de pup zijn moeder en zijn veilige en vertrouwde omgeving nog heel hard nodig omdat alleen de “moeder” de jonge pup bepaalde levenslessen en belangrijke sociale vaardigheden kan aanleren.
Indien je hierover meer wilt weten, kan je contact met mij opnemen.