Individuele gedragsbegeleiding

Vragenlijst

Op het moment dat we samen een traject van gedragsbegeleiding ingaan, ontvang je van mij een vragenlijst waarop je alle gegevens van je hond invult en het probleemgedrag beschrijft. Tevens ontvang je een lijst waarop een aantal (lichaams)signalen staan. Aan de hand van de ingevulde vragenlijst en signalenlijst krijg ik een eerste indruk van het gedrag van je hond.

Intake

Na ontvangst van de ingevulde vragenlijsten plannen we een intakegesprek in bij jou thuis, bij voorkeur in aanwezigheid van de hond. Indien het voor de hond te stressvol of te bedreigend is om bezoek in zijn veilige omgeving te ontmoeten, kan het voorkomen dat het gesprek elders wordt gepland.
Tijdens het gesprek bespreken we de vragenlijst en de signalenlijst uitgebreid en licht ik e.e.a. nader toe. Ik observeer de hond en er is veel ruimte voor vragen. Mogelijkerwijs vraag ik je om een weekdagboek van je hond bij te houden of om video-opnames van het gedrag van je hond te maken.

Behandelplan

Aan de hand van de verkregen informatie, eventueel het dagboek en de videobeelden, schrijf ik een analyse / behandelplan en hiermee gaan we aan de slag. Ik stem de begeleiding specifiek af op jouw hond waarbij het welzijn van je hond ALTIJD voorop staat.

Hondvriendelijk

Ik train louter en alleen op een positieve, stimulerende en hondvriendelijke manier. Ik gebruik NOOIT straffende methodes of hulpmiddelen. Mijn manier van werken is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke onderzoeken en de hieruit voortvloeiende technieken.

Tuigjes en lange wandellijnen

Daarom werk ik met tuigjes en lange, vaste wandellijnen van minimaal 3 meter. Slipkettingen, halty’s en andere dwangmiddelen zijn binnen mijn hondenschool niet toegestaan. Deze middelen maken de hond bang en stimuleren en activeren ongewenst gedrag en onzekerheid. Uit veel onderzoek blijkt bovendien dat bijvoorbeeld de slipketting en zelfs een gewone nekhalsband, onherstelbare schade aan strottenhoofd, zenuwbanen, nek, ruggenwervels, schildklier, etc. kan veroorzaken. Een ander probleem is dat halty’s, gentleleaders en muilkorven de hond belemmert in het gebruik van zijn signalen (lichaamstaal) waardoor andere honden zijn communicatiepogingen niet meer begrijpen.
Dit kan leiden tot ernstige conflicten.

Ik adviseer je graag bij de aanschaf van een goed passend tuig en bijpassende vaste wandellijn van minimaal 3 meter.