“Als doktoren geen voedingsdeskundigen worden, worden de voedingsdeskundigen van vandaag de doktoren van morgen”

Thomas Edison (1847 – 1931)

♥♥♥

Wat is nu beter voor je hond… vers vlees of een brok…….
Een vraag die veel hondeneigenaren bezighoudt.
Het antwoord is niet zo simpel als het lijkt, of is het juist wel simpel?
Het bijgevoegde filmpje helpt je mogelijk op weg….

De voeding van onze honden bestaat bij voorkeur uit vers vlees.

Er duiken steeds vaker artikelen op in het nieuws dat vers vlees gevaarlijk zou zijn. Dit berust op een misverstand mits er op een goede en verantwoorde manier met hygiëne wordt omgegaan maar dat geldt ook voor droogvoer, blikvoer of welke andere voeding dan ook. Als er een goede hygiëne gehandhaafd wordt, net als bij bereiding van uw eigen voedsel, is het veilig.

Hieronder vindt u een artikel geschreven door dierenarts Tannetje Koning waarom vers vlees het beste is voor uw hond.

♥♥♥

De hond; een carnivoor

Tannetje Koning, Dierenarts

Onze huishond is een echte carnivoor.
Dat bewijst het gebit en ook het darmkanaal.

Het gebit bestaat onder andere uit scherpe knipkiezen om hele beesten mee naar binnen te werken. Ze kunnen geen zijwaartse bewegingen maken met hun kaken zoals wij dat kunnen. Die zijwaartse bewegingen zijn nodig om harde plantendelen fijn te kunnen malen en te vermengen met speeksel om de zetmeel vertering alvast te beginnen. In ons speeksel zit een enzym, amylase, dat gebruikt wordt om zetmeel te verteren. Honden hebben dat nauwelijks. Ze hebben hoegenaamd geen amylase in hun speeksel. Dat is een duidelijk teken dat ze niet gemaakt zijn om zetmeel te eten.

Dat gebrek aan amylase zorgt ervoor dat honden die wel zetmeel eten gemakkelijk tandsteen krijgen. Ik vergelijk het altijd met het eten van een Ligakoek. Alles plakt aan de tanden. Brokken helpen dus niet tegen tandsteen, zoals veel mensen denken. Het is wel zo dat blikvoer, waarin ook zetmeel zit, veel sneller tandsteen geeft dan brokken.

Eigenlijk is het enige wat goed werkt tegen tandsteen: het eten van echte botten. Dus kipkarkassen, kippennekken, duiven, kwartels, haas en konijn(-karkassen).

Botten? Veel mensen hebben geleerd dat botten gevaarlijk zijn omdat ze scherp kunnen zijn of kunnen vastlopen in het maag-darmkanaal. Dat klopt ten dele. Gebakken of gekookte botten kunnen inderdaad scherp zijn maar rauwe botten zijn veel elastischer. Botten moeten dus ten allen tijde rauw gevoerd worden en nooit gekookt/verhit!
Ook moeten botten niet te hard zijn. Poten van kalveren/koeien zijn veel te groot en te zwaar. Dus ook schenkels. Dan kunnen honden hun tanden breken of ze raken verstopt doordat ze te veel bot binnenkrijgen. Ook honden die op medicijnen staan als pijnstillers / prednison of maagzuurremmers kunnen zorgen voor een verminderde vertering van het bot waardoor er splinters in de ontlasting terechtkomen. Dat komt doordat botten in de maag verteerd worden. Het bot blijft in de maag tot het door het maagzuur in een soort vloeibare brij veranderd is en pas dan gaat het door naar de darmen. Botten zijn dus ook heel goed voor honden die “te veel maagzuur” hebben.
Ik ben namelijk van mening dat te veel maagzuur niet bestaat, maar dat het maagzuur te weinig te doen heeft.

Brokken bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten en die verteren voornamelijk in de darmen en blijven maar heel kort in de maag. Als een hond brokken eet, dan is de maag weer snel leeg en dan kan er zuurbranden ontstaan. Ook de darmen zijn kort. Ze zijn gemaakt om eiwitten te verteren en geen plantaardig materiaal. Plantaardig materiaal vergt een lang maag-darmkanaal met speciale plekken (pens, blinde darm) waar het materiaal lang kan blijven om verteerd te worden door bacteriën. Honden hebben dat niet en kunnen dus ook weinig met onverhit plantaardig materiaal.

Het enige plantaardige materiaal dat wolven binnenkrijgen is de darminhoud van hun prooidieren. En die bestaat niet zozeer uit koolhydraten maar meer uit gefermenteerde groene bladeren/gras/kruiden. Vooral veel vezels dus en weinig calorieën. Ze krijgen op die manier niet meer dan 2-10% voorverteerd plantaardig materiaal binnen.

En wat voeren wij onze honden? Brokken en blikvoer met als hoofdbestanddeel granen / groenten / soja.

Maar het allerbeste is om de hond te geven wat hij / zij eigenlijk zou moeten eten: vlees, orgaanvlees, boten en rauwe gemalen groenten om de darminhoud na te bootsen. Eigenlijk proberen we om een prooidier na te maken.

Complete diepvriesvoeding bevat alles wat uw hond nodig heeft aan vitamines en mineralen. Dus dat is prima om uw hond te geven. Ik adviseer wel om smaken en soorten af te wisselen, dit om eventuele tekorten tegen te gaan. Er is alleen een aspect dat ontbreekt bij complete diepvriesvoeding: ze hoeven niet te kauwen. En juist dat kauwen is erg goed voor onze carnivoren. Het haalt tandsteen weg, masseert het tandvlees en bevordert te vertering. Ook werkt het mentaal erg goed. Honden die kauwen zijn rustiger en relaxter. Het eten is veel bevredigender.

1442ypt    bosduifmix_rol_open_2   barf001

Als u echt alles zelf wilt samenstellen zijn er een paar regels die u in acht moet nemen:

  • Geef 3-4 keer per week botten. Wil uw hond geen botten eten zorg, dan voor een andere calciumbron. Tot poeder gemalen eierschalen of een supplement met calcium erin. Volwassen honden krijgen niet gauw te veel bot, dus meer mag ook. Houd wel in de gaten dat de ontlasting erg hard kan worden van veel bot. Dat verschilt per hond hoe snel dat gebeurt. De ontlasting mag wel hard zijn maar moet er wel gemakkelijk uit kunnen, dus zonder al te veel persen.
  • Een mooie verdeling is: 20-30% bot (of 40-60% bot met vlees er aan), 10-20% orgaanvlees (hart, lever, pens, niertjes), 50-60% spiervlees en 10-30% groenten. Ei en vis zijn ook erg gezond.
  • Het is ook mogelijk om muizen, ratten, kwartels, duif, eendagskuikens, konijnen en andere hele prooidieren te voeren. Dat zijn dieren die met orgaan en al geleverd worden en vaak ook nog met vacht / veren er aan. Die kunt u als compleet beschouwen.
  • Zorg dat u diersoorten afwisselt, niet alleen maar kip en rund. Probeer 4 diersoorten regelmatig af te wisselen en af en toe wat anders. Afhankelijk van waar u tegenaan loopt. Kijk eens op de markt wat de poelier allemaal heeft of zoek via internet naar bedrijven die speciaal voor huisdieren van alles aan huis leveren.
  • De maaltijden hoeven niet allemaal compleet te zijn. Dus u kunt maaltijden met spiervlees en bot bijvoorbeeld afwisselen met maaltijden met groenten en orgaanvlees. Of spiervlees met groenten. Geef geen kale botten zonder spiervlees eraan.

Honden die af moeten vallen kunnen relatief veel pens met rauwe gemalen groenten krijgen. Dat vult de maag, voorkomt hongergevoel en bevat weinig calorieën.

carnivoer-runderlong-300x218 knabbelmix carnivoer-kalfsribben-1-kiloafbeeldingen van gezonde, natuurlijke, gedroogde snacks. 

Met de pot mee-eten is ook niet verkeerd, maar gekookte groenten, jus en rijst of pasta bevatten erg veel calorieën en zullen uw hond snel te dik maken. Rauw is beter.

Een van de redenen dat rauw beter is dan verhit, zijn de bacteriën die er in zitten. Veel mensen schrikken van bacteriën en denken alleen maar aan de slechte bacteriën zoals Salmonella, E.Coli of Campylobacter. Maar er zitten ook veel goede bacteriën in vlees.

Tegenwoordig zijn er veel drankjes met probiotica op de markt voor mensen. Die moet je elke dag drinken om je weerstand te bevorderen. Op de reclame hoor je ze dan ook zeggen: 70% van je weerstand zit in je buik. Dat klopt wel. De darmen bevatten erg veel lymfeweefsel waarin afweercellen zitten. Deze cellen fungeren als een soort poortwachters om te zien wat wel het lichaam in mag en wat niet. Als de darmen veel verschillende bacteriën bevatten, dan gaan deze cellen beter functioneren en wordt de weerstand tegen virussen en bacteriën beter.

De goede bacteriën zorgen er ook voor dat verkeerde bacteriën zich niet vast kunnen hechten aan de darmwand en schade kunnen veroorzaken. Dus honden die rauw vlees eten kunnen erg goed omgaan met verkeerde bacteriën als Salmonella. Een wolf kan ook een prooidier begraven en na drie weken opgraven en opeten. Daar kunnen ze prima tegen, zonder ziek te worden.

De beloning voor al deze moeite is groot: mooie vachten, schone tanden en slanke, actieve honden. En minder vlooien en virusinfecties. Weinig en stevige ontlasting die veel minder stinkt en wat minder zichtbaar is, maar wel merkbaar in de portemonnee: een betere weerstand!

Mocht u meer willen weten over zelf gezonde eten samenstellen voor uw hond: ik heb een eenvoudig boekje er over geschreven “Voer voor Carnivoren” heet het.

Veel eetplezier voor de honden,

Tannetje Koning, dierenarts

voer_voor_carnivoren

Wenonah ©