icon-beweging

P1010380-nieuw-2

Een Newfoundlander  heeft behoefte aan lichaamsbeweging.
Totdat de hond is uitgegroeid, is het beter om geen vermoeiende dagtochten te ondernemen noch de hond te laten springen of trappen te laten lopen.

Beweging

Maar ook als de hond volwassen is en hij lichamelijk meer lichaamsbeweging aankan, is het niet verstandig om dagelijks uren met je hond te lopen of hem te over-trainen.
Een volwassen hond heeft niet meer dan  30-45 wandelminuten per dag nodig in combinatie met hersenspelletjes*.
Incidenteel kan het uiteraard geen kwaad om een lange tocht te maken.
Het is belangrijk dat de hond zelf mag beslissen hoe lang en hoe snel hij wil wandelen en geef hem de mogelijkheid om te snuffelen en te ervaren.
Een jonge hond moet eerst spiermassa opbouwen.
Maak met je jonge hond korte wandelingen aan een lange (3 meter) lijn (geen flexriem!)

Uiteraard moet de hond meerdere malen per dag uitgelaten worden om zijn behoeften te doen.

Globaal kan onderstaand wandelschema worden aan gehouden:
Vóór de 3e maand geen echte wandelingen, Wel beetje bij beetje ontdekken van de nieuwe omgeving.
Vanaf de 3e maand 10-15 wandelminuten per dag!
Daarna 5 minuten per maand toevoegen:4 maanden: 15-20 minuten per dag 5 maanden: 20-25 minuten per dag 6 maanden: 20-30 minuten per dag (bij grote rassen is dit minder!!!)

* Naast (gedoseerde) lichaamsbeweging is het nog belangrijker om de  hond iets te laten doen waardoor hij zich mentaal ontwikkelt.Verrijkende spelletjes en snuffelspelletjes zijn leuk en wellicht leerzamer en waardevoller voor de hond dan een fikse wandeling. De activiteiten activeren de zintuigen en dus de hersenen. Daarnaast stimuleren deze activiteiten de zelfverzekerdheid van de hond omdat ze iets kunnen bereiken en de activiteiten reduceren stress door het snuffelen en uiteindelijk het kauwen op een beloning.

Nieuwsgierigheid staat centraal in het gedrag en de ontwikkeling van de hond

P1060792 nieuw

20141215_142334

20141125_151937

icon-beweging

Puppycursus en training

icon-puppy

 

 

 

 

Een goede puppytraining is zinvol mits deze op een juiste wijze gegeven wordt.

Pups beginnen al te leren op het moment dat ze geboren zijn. Eerst leren ze van hun moeder en daarna van de nieuwe eigenaar. Een goede benutting van de puppytijd maakt de kans op problemen op oudere leeftijd kleiner. Iedere pup is anders en het is dan ook niet aan te raden te kiezen voor een cursus waarbij pups in grote groepen worden geplaatst. Dit kan tijdens deze, zo belangrijke periode van socialisatie, veel stress veroorzaken wat later kan resulteren in probleemgedrag. Het kan zomaar zijn dat een pup zich de ene dag 15 minuten kan concentreren en de dag erna slechts 10 minuten. Pups leren het meest voordat er stress optreedt dus tijdig stoppen met trainen is erg belangrijk!  Een goede puppycursus houdt met deze factoren rekening en geeft de pups de gelegenheid om te spelen met andere pups van ongeveer dezelfde leeftijd en grootte, maar wel onder begeleiding en in een veilige setting.

Wat zijn nu kenmerken van een goede puppytraining?

 • Pups hebben leeftijd van  3 – 4,5 maand
 • Kleine groepjes (4-5 honden)
 • Pups van ongeveer dezelfde leeftijd en grootte
 • Rustige training zonder commando’s
 • Met name mogelijkheid voor de pup om te ontdekken en te ervaren
 • Snuffelspelletjes
 • Lichamelijke ontdekking
 • Gebruik van tuigjes en een lange lijn van ca. 3 meter (nooit slipkettingen of andere hulpmiddelen!)
 • Lessen duren niet langer dan 20-30 minuten

Als de pup de leeftijd van 4,5 maand heeft bereikt,  is het niet aan te raden om met een cursus van start te gaan i.v.m. de 2e angstfase. Vanaf de 6e, 7e maand kan van start gegaan worden met een vervolgcursus.

P1070359

P1070360

P1070362

Leuke en leerzame vervolgcursussen zijn:

 • Lichamelijke oefeningen (natuurlijke behendigheid)
 • Speur- en snuffelwerk
 • Oefenen met wandelen zonder trekken
 • Wandeling in het dorp / stad / industrieterrein / perron
 • Wandeling in het bos
 • Zwemmen

Vervolgcursus: de sociale wandeling voor de jonge hond

 

Algemene tips

  • Loopt de training in het begin goed, maar verslechtert het resultaat na verloop van tijd? Dan is het mogelijk dat je te lang achter elkaar aan het trainen bent. Begin met korte sessies van niet meer dan 10 minuten, liever iets te weinig dan teveel. Pas later mag je de tijdsduur stapje voor stapje opvoeren.
  • Als je hond in de lijn bijt, of in je schoenen, of trekt hij aan je broekspijp wanneer je met hem aan het wandelen bent, heeft hij waarschijnlijk last van stress. Dit komt vaak voor bij jonge honden die (te) moe zijn. Als de wandeling te lang duurt raken ze snel overvraagd en dit resulteert in stress.
  • Een andere aanwijzing voor stress is indien je hond bij thuiskomst niet gaat rusten.
  • Een hond leert niets als hij stress heeft. Het heeft dus geen enkele zin om door te gaan met trainen als je hond overprikkeld is.

Associatieleren

  icon-achtergrond

   

  Honden leren door middel van associatie. Ze koppelen in hun gedachten gebeurtenissen en/of gevoelens aan elkaar.

  Het functioneert als volgt:

  Je hond kijkt ergens naar. Bijvoorbeeld naar een kind dat voorbij loopt. Op dat moment gebeurt er iets met de hond waardoor hij schrikt en jij roept precies op dat moment “NEE” naar je hond en je geeft een harde ruk aan de lijn. De hond koppelt deze negatieve ervaring in zijn gedachte aan datgene wat hij op dat moment zag en dat was een kind. Hij wordt daardoor onzeker en reageert afwijzend, iets wat wij als “agressief” bestempelen.

  Iets onaangenaams kan natuurlijk ook gebeuren zonder dat je daaraan wat kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer een hond in aanraking komt met schrikdraad op het moment dat hij een paard in de wei ziet. De hond associeert de pijn met het paard.

  In ieder geval moeten wij ons er van bewust zijn dat een hond leert door gebeurtenissen aan elkaar te koppelen. De meeste ongewenste gedragingen van een hond ontstaan door negatieve associaties.

  icon-beweging

  Zwemmen

  De Newfoundlander heeft zijn ontwikkeling te danken aan het bestaan rond water en scheepvaart: binnenslepen van vissersnetten, het redden van drenkelingen en bewaken van haven het goed. Het huidige waterwerk is op deze kerneigenschappen gebaseerd.

  Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging voor een hond die hij al vanaf jonge leeftijd mag doen.

  Roermond 21-09-2013 (8)